TORSDAG 12. APRIL

Åpningsforestilling og Triztan Vindtorn poesiprisutdeling

Tid: 18:00
Sted: Hovedscenen, Drammensbiblioteket

I år gjør vi som Vindtorn og overrasker dere alle ved å ta en litt uventet vri! Poesiprisen deles i år ut for sjette gang på selveste åpningsforestillingen på Drammensbibliotekets nye hovedscene.

Ferdigsnakka LIVE, er et forsøk på å lage en konsertform ut av litteraturen og inviterer kjente forfattere og musikere på scenen. Fabelaktige Synne Øverland Knutsen er dama bak Ferdigsnakka LIVE og forlaget Fanfare og vi er så stolte over å ha fått med denne fine gjengen, til en spennende, uventet, magisk og underholdende kveld!

Triztan Vindtorn poesipris ble etablert av Drammen kommune i samarbeid med Aschehoug Forlag og Den norske Forfatterforeningen og den ble første gang delt ut i 2013. Prisen skal gå til en norsk forfatter som har gjort en stor innsats for norsk poesi, prisen er kr 100 000 og dermed Norges største rene poesipris! Formålet med prisen er å øke interessen for poesi og formidle Triztan Vindtorns forfatterskap og den skal også bidra til at Drammen markerer seg som en ekte kultur- og litteraturby. Vinneren mottar også et trykk av Triztan Vindtorn, generøst gitt av Vindtorns familie.

Litterært nachspiel

Tid: 20:00
Sted: Drammensbiblioteket

Har du ikke alltid drømt om å feste blant bokhyllene, i alle de spennende krokene på biblioteket? Og hvor kult er det ikke hvis akkurat din favorittforfatter snurrer plater og spiller sin favorittmusikk? Vi inviterer til et skikkelig «Vindornsk» nachspiel etter åpningsforestillingen og prisutdelingen. Bli med oss og la dansefoten rykke til litterære rytmer.

FREDAG 13. APRIL

Møt årets prisvinner!

Tid: 18:00
Sted: Hovedscenen, Drammensbiblioteket

Vi feirer årets vinner med et klassisk bokbad på hovedscenen, bli med på storslagen fest av årets prisvinner!

Tre om hjem: Den nye hjemstedsdiktningen

Tid: 19:30
Sted: Hovedscenen, Drammensbiblioteket

Hjemmet og tilhørighet har alltid står sterkt i norsk litteraturhistorie. Bjørnstjerne Bjørnson romantiserte sitt kjære bonde-Norge, Arne Garborg tok oss med til Jæren og Gunnar Staalesen hyllet Bergen i sine Varg Veum-romaner. Denne våren har Drammensbiblioteket kjørt arrangementsrekka Tre om hjem der vi har hatt ekstra fokus på denne «sjangeren». Vi har feiret hjemstedsfølelsen, grublet over hjemlengselen og kanskje sørget litt over tapet av et hjem. Vi utforsker temaet videre og spør oss hvorfor denne tradisjonen fortsatt står så sterkt blant norske forfattere?
Vi har samlet kjente og kjære forfattere på scenen som skal forsøke å svare:

Tove Nilsen, Ida Hegazi Høyer, Trude Teige.

Tove Nilsen sørget for at hele Norge kjente på hvordan det var å vokse opp i en drabantby med Skyskraperengler (1982), og har de siste årene gjort stor suksess med flere romaner sitt «andre hjem» Kreta.

Ida Hegazi Høyer har siden debuten med Under verden i 2012 utforsket temaer som identitet, tilhørighet, jeg-et i en tosomhet eller i et større univers og har blitt en favoritt både hos publikum og kritikere.  For Unnskyld vant hun EU’s litteraturpris, og ble i tillegg nominert til Bokbloggerprisen.

Tidligere journalist Trude Teige har gjort seg bemerket for sine kriminalromaner om TV-journalisten Kajsa Coren, og beviste i 2015 at hun også kan skrive historiske romaner da hun fikk glitrende tilbakemeldinger på Mormor danset i regnet – en historie om tre generasjoner kvinner og én mørk hemmelighet.


Foto: Tove Nilsen av Morten Krogvold


Foto: (f.v) Ida Hegazi Høyer av Svein Finneide, Turde Teige av Oda Berby


Foto: (f.v) Alexander Fallo av Ronja Penzo, Ren Poesi

LØRDAG 14. APRIL

Instagram: poesiens nye lekeplass

Tid: 15:00
Sted: Gummibaren

Hadde Hans Børli brukt hashtaggs og emojis hvis han hadde skrevet poesi i dag? Journalist og programleder i radioprogrammet “Ordet Fanger Ellen Wisløff hadde vel neppe sett for seg hvilke suksess hennes instagramkonto @renpoesi skulle få. Med nesten 100 000 tusen følgere ble den en braksuksess over natta og introduserte poesi for en helt ny fanskare.
Vi inviterer til en spennende samtale om  fenomenet instagrampoesi, og Ellen skal lose oss igjennom med gjester som blant annet poet og podcast-programleder Alexander Fallo.

Internasjonal lørdagskveld: poesien som provoserer

Tid: 19:00
Sted: Hovedscenen, Drammensbiblioteket

Vi inviterer til et møte med sterke forfattere som kommer for å samtale om litteratur og brennaktuelle samfunnsspørsmål. Pakistanske Nazish Khan ga i 2015 ut Da himmelen falt, der hun samlet inn historier fra folk som var berørt av tvangsekteskap på ulike måter. Hun møter 19 år gamle Sumaya Jirde Ali, somalisk poet og skribent som har gjort seg bemerket med diktsamlingen Kvinner som hater menn, og ble i 2017 kåret til årets Bodøværing for sin markante og viktige rolle som samfunnsdebattant og rollemodell for minoritetskvinner. 

Gratis inngang! 

Kvelden er et samarbeid med Interkultur.

Foto: (øverst) Nazish Khan, Pax Forlag
(nederst) Frekk forlag, Privat

Gründere av prisen og støttespillere

vindtorn.no © 2019